För studerande

Nya studerande

Välkommen med i studentgemenskapen, gulnäbb 2017!

Gulnäbb: det är du, första årets studerande
Studentkåren: det är vi, de 27 000 studenterna vid Helsingfors universitet

En av de bästa sakerna med att studera vid Helsingfors universitet är det omväxlande studentlivet – och som ny studerande är du en del av det! Finlands största och äldsta studentkår, Studentkåren vid Helsingfors universitet, HUS, önskar dig välkommen med!

Studentkåren bevakar dina rättigheter på universitetet och i samhället, HUS stöder föreningsverksamhet,  ordnar olika evenemang och erbjuder medlemmarna förmåner och tjänster, från Studentkalendern till rättshjälp.  Lär känna din studentkår – det trevligaste sättet att göra det är att delta i Gulisäventyret 29.9 och Öppningskarnevalen 4.9!

Kom-ihåg-lista för gulnäbbar

Beställ ett studentkort

Då du har anmält dig som närvarande vid uni och har betalat studentkårsavgiften till HUS kan du beställa ett studentkort på webbtjänsten Frank. På Franks webbplats finns information om de rabatter du får med studentkortet.

Upplev Gulisäventyret 29.9

Kom med på Finlands största gulnäbbsevenemang: lär känna dina nya studiekompisar och din studiestad! Gulisäventyret är en stadsorientering som HUS, Studentkåren vid Helsingfors universitet, ordnar för första årets studerande. Samla ihop ett eget lag av gulnäbbar, ta er runt till HUS, studentföreningarnas och universitetets kontroller, lös uppgifterna och vinn fantastiska priser! Mera information finns här.

Gulisäventyret 2017

Öppningskarnevalen 4.9.

På öppningskarnevalen förenar HUS, studentföreningarna och universitetet sina krafter. Där kan du föräta dig på tårta, sjunga dig hes på en gatusitz, få veta mera om olika studentföreningar och utöka din samling av overallmärken. Höstens öppningskarneval hålls måndag 4.9 kl. 14–18 i huvudbyggnaden, i Porthania och på gatorna runtom!

Öppningskarnevalen 2017

Få nya kompisar, hitta saker att göra

Inom HUS verkar mer än 250 föreningar, bland dem finns allt från ämnes- och fakultetsföreningar och nationer till hobbyföreningar av alla de slag.

Läs Gulnäbbsguiden

Den tryckta guiden delas ut till alla nya studerande på fakulteternas orienterande studier. Du kan också läsa Gulnäbbsguiden på nätet.

Följ studentkåren, så hänger du med

Facebook.com/HYY.HUS
Instagram.com/hyy_hus
Twitter: @ylioppilaskunta
Periscope: @ylioppilaskunta

Under terminerna får du dessutom HUS medlemsbulletin i din e-postlåda varannan onsdag.

Senaste nytt finns också på HUS webbplats.

HUS stöder stundenterna

Behöver du tak över huvudet?

Kolla HUS guide för bostadssökande.

Behöver du hjälp?

HUS sakkunniga hjälper om du har problem som rör t.ex. boende, ekonomi eller rättsskydd.

Studenternas hälsovårdsstiftelse

Samtidigt som du betalar studentkårsavgift till HUS betalar du också SHVS-avgift. Så om flunsan slår till, eller om du behöver hjälp med något annat som rör hälsan, ska du kontakta Studenternas hälsovårdstiftelse, SHVS