HUS: Studenterna firar våravslutning på Floradagen

11.05.2011

Till massmedierna 11.5.2011

HUS: Studenterna firar våravslutning på Floradagen

Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) firar traditionsenligt Floradagen fredagen den 13 maj på Gumtäkts äng i Majstad. Studenternas glada vårfest firas i form av en avslappnad picknick och från klockan 12 bjuds det på musik och vårliga tal. Årets vårfest har dansen som tema, vilket hörs både i musiken med Mariska & Pahat Sudet och i Jukka Relanders festtal. Efter det underhålls picknickgästerna av DJ Adou fram till kl. 15. I år firar HUS Floradagen tillsammans med de magistrar och doktorer som promoveras vid statsvetenskapliga fakulteten samt med Helsingfors universitets alumner.

Floradagen är HUS andra officiella årsdag som har firats ända sedan början av 1800-talet. På festen år 1848 sjöngs för första gången sången Vårt land som J. L. Runeberg och Fredrik Pacius skrivit speciellt för detta tillfälle. En annan nationell symbol, den finska flaggan, förevisades också då, senare blev den Studentkåren vid Helsingfors universitets fana. På festen år 1848 kunde man också åhöra Fredrik Cygnaeus tal till fosterlandet och Zacharias Topelius dikt Finlands namn som skrevs på basen av talet. Hundra år senare graverades den in på ett minnesmärke på Gumtäkts äng.

HUS önskar representanter för massmedierna hjärtligt välkomna!

Mera information om Floradagen:
HUS kultursekreterare Ville Sinnemäki
kulttuurisihteeri@hyy.fi, tfn 050 537 2831