Studenternas Floradagsfest erövrar Brunnsgården 13.5

13.05.2013

Studenternas traditionella vårfest, Floradagen (13.5), firas i år i hjärtat av Helsingfors, på Brunnsgården och Studentplatsen. Då förvandlas Brunnsgården till studenternas vardagsrum mitt i centrum.

Festen börjar kl. 16.30 med tal och sång. Akademiska Sångföreningen sjunger Vårt land för att hedra nationalsångens 165-årsdag. För underhållningen efter det står fyra band bestående av studerande, och dessutom presenterar många föreningar sin verksamhet och har roliga orienteringskontroller på Brunnsgården och Studentplatsen.

Klockan 17, och varje halv timme efter det, hålls kulturrundvandringar. På rundvandringarna får man gå runt i Nya studenthuset och dess omgivningar och se lokaler som man annars inte har tillgång till. På vandringarna kan man höra roliga anekdoter och detaljer om både Nya och Gamla studenthuset. På Brunnsgården fortsätter firandet fram till kl. 20.

Studenterna firade sin vårfest redan under Kungliga Akademiens tid i Åbo. Efter att universitetet flyttats till Helsingfors beslöt man på 1830-talet att återuppliva traditionen. Festplatsen blev Gumtäkts äng i Majstad. Festen år 1848 skilde sig på många sätt från de tidigare festerna och den hade också mera långtgående konsekvenser: på denna fest sjöngs för första gången det som skulle bli Finlands nationalsång, J.L. Runebergs och Fredrik Pacius sång Vårt land, som skrevs speciellt för denna fest. På Gumtäkts äng vajade också för första gången en annan nationell symbol, Finlands lejonprydda fana, som senare också blev studentkårens flagga. Vårfesten 1848 blev en märkesdag för den nationella identitetens uppvaknande. På senare år har Floradagen firats med varierande intensitet.

Mera information:
HUS sakkunnig-producent (kultur) Pipsa Penttinen, pipsa.penttinen(at)hyy.fi, 050-537 2831.